Asal Usul Dari Mana Datangnya Jenglot

Siapa sangka Jenglot yang nampak seakan patung biasa namun ramai yang tertanya-tanya adakah ia benar-benar hidup sedangkan ianya nampak keras umpama patung kayu yang diukir supaya nampak seram di mata manusia. Menjadi persoalan, dari manakah datangnya asal usul Jenglot ini?

Apa itu sebenarnya Jenglot? Untuk makluman anda pembaca setia kisahseram.com, Jenglot adalah satu mahluk misteri yang berbentuk manusia kerdil atau kecil dengan berambut panjang yang tidak kemas. Jenglot juga berkuku panjang bertaring. Tubuh mereka agak panjang dan akan nampak janggal.

Asal Usul Dari Mana Datangnya Jenglot

Jenglot cukup popular di Indonesia dan ada segelintir dari mereka percaya bahawa Jenglot ini juga mempunyai kehidupan yang sama seperti manusia. Ciri-ciri mereka juga ada yang bercampur baur antara manusia dengan haiwan dengan memiliki badan separuh manusia dan separuh ular, buaya atau lain-lain.

Asal Usul Dari Mana Datangnya Jenglot

Rambut, kuku, taring Jenglot boleh memanjang dan dikatakan ia juga bernafas dengan menggunakan liang pori-pori pada setiap kulitnya. Dikatakan Jenglot tidak mempunyai tulang melainkan hanyalah sebuah penyangga badan, jaringan kuku, dan jaringan gigi.

Asal Usul Dari Mana Datangnya Jenglot

Sudah lama Jenglot diketahui wujud sejak zaman nenek moyang kita lagi, namun sehingga ke hari ini mereka kekal misteri dengan ilmuan hitam yang entah apakah ia dan tidak boleh diterangkan melalui sains fiksyen.

Asal Usul Dari Mana Datangnya Jenglot

Rata-rata masyarakat melayu di Indonesia percaya bahawa Jenglot ini berkembang dalam kehidupan manusia kerana Jenglot sebenarnya adalah kewujudan semula dari jasad manusia yang mempunyai ilmu sakti setelah meninggal dunia dan tidak diterima oleh bumi.

Asal Usul Dari Mana Datangnya Jenglot

Hal ini dikatakan kerana bumi tidak mahu menerima jasad manusia yang mempunyai ilmu sakti dan hitam dalam hidupnya. Lantas ia adalah dosa besar dan seakan-akan disumpah untuk hidup selamanya untuk melihat kehidupan di bumi sampai saat kehancurannya.

Asal Usul Dari Mana Datangnya Jenglot

Adakah Jenglot ini bergerak dan makan? Ya, ia makan darah manusia dan juga makanan lain seperti buah sama seperti manusia. Ia juga boleh bergerak melalui getaran dan tidak akan dapat dilihat oleh mata kasar manusia. Dengan memberi Jenglot makanan, ia akan menjadi hamba buat orang yang memberinya makanan dan akan lakukan apa sahaja yang diperintahkanya.

Asal Usul Dari Mana Datangnya Jenglot

Mereka yang membela Jenglot ini adalah syirik kerana kita sebagai manusia yang beragama Islam sebaiknya meminta pertolongan kepada sang Pencipta.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi kisahseram.com

Loading...

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here